ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ?

Στο νησί μας που έχει γίνει ταυτόσημο των ιδεών για την προστασία του περιβάλλοντος ωριμάζουν ευτυχώς στη συνείδησή μας σιγά σιγά οι ιδέες αυτές για το μέλλον του.

        

Άποψή μας είναι ότι τελικά δεν θα ανασυρθούν από το αρχείο προτάσεις που έχουν απορριφθεί ως κοντόφθαλμες και καταστροφικές.  Ιδέες που έστω αν ακόμα υλοποιηθούν δεν θα προσφέρουν μακροπρόθεσμες και βιώσιμες λύσεις στις ανάγκες για τη βελτίωση της συγκοινωνίας. Συνιστούν πρόχειρη και κοντόφθαλμη σκέψη συντήρησης και διαιώνησης του προβλήματος.

      

Ο λόγος βέβαια για την φήμη ότι επιχειρείται προσπάθεια προώθησης της παλαιάς ιδέας για τη μεταφορά της οδικής προσπέλασης στο λιμάνι μέσω της ακτογραμμής του Κάβου του Πατητηρίου προς το ΡΣΟΥΜ. Αυτή η πολύπαθη περιοχή που ήδη έχει δεχθεί πολύ μεγάλες παρεμβάσεις και επιβαρύνσεις, εξακολουθεί να αποτελεί ακόμα και σήμερα ένα τμήμα πευκοδάσους μοναδικής ομορφιάς για την τσιμεντοποιημένη μας πόλη.

   

Η πρόταση αυτή που είχε συζητηθεί έντονα προ 20ετίας απορρίφθηκε ως ανέφικτη, ιδιαίτερα καταστροφική για το περιβάλλον και ανώφελη αφού δεν επιλύει το πρόβλημα. Επειδή απλά το μετακινεί μόνο όσον αφορά την θέση καταστρέφοντας και άλλες περιοχές "τιθεται εν αμφιβόλω"  κατά πόσο η σκοπιμότητα αφορά το κοινό συμφέρον παρά αυτό το προσωπικό κάποιων.

    

Έστω και αν κατά την άποψή μας οι φήμες δεν έχουν καμιά βάση να είμαστε σε εγρήγορση και επαγρύπνηση για κάθε ενδεχόμενο. Ισως χρειαστεί με συντονισμένες μαζικές και εκτεταμένες κινητοποιήσεις προς όλες τις κατευθύνσεις να αποτρέψουμε την καταστροφή.

      

Είναι καταστροφική η παρέμβαση στην παραλία στα ΚΟΚΚΙΝΑ στην Κυρά Παναγιά?

  

  Στα Κόκκινα το 1984

Σύμφωνα με τις πληροφορίες το σημείο που τα τελευταία 25 χρόνια αποτελούσε σταθμό για τις ημερήσιες εκδρομές που πραγματοποιούσαν τα τουριστικά σκάφη στο λιμάνι του Αγίου Πέτρου της Κυρά Παναγιάς, έχει υποστεί δραματική επιβάρυνση λόγω επιχωματώσεων από την εκτέλεση έργων στο σημείο εκ μέρους των μοναχών.

Θα πρέπει να ερευνηθεί το ζήτημα από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ και της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας καθώς και από τις οικολογικές οργανώσεις ώστε να γίνει η αποκατάσταση της παραλίας πριν από το καλοκαίρι.

 

  Στα Κόκκινα το 2006